Zaloguj się | Rejestracja

Forum

Gumieńce 24 - Portal Mieszkańców > Gumieńce > Szczecin :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Desery
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Tiramisu
Moderatorzy: admin, kacper, tomek24, marylka, marysia
Autor Odpowiedzi
monika13
22 maj 2013 : 11:32
Zarejestrowany #953
Dołączył: 21 maj 2013 : 13:16
postów: 7
Najlepszy deser pod sloncem!


Składniki:

750 g serka mascarpone, schłodzonego
4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy
kakao do oprószenia
50 ml likieru Amaretto
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą, kremową i jasną masę (najwygodniej mikserem). Dodać mascarpone i wymieszać, aż do połączenia mas (można delikatnie zmiksować). Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą serową.

Zaparzyć kawę, przestudzić. Biszkopty wyłożyć na blachę, do formy lub pucharków. Kawę wylewać łyżką na biszkopty, by nią nasiąkły; ewentualnie można w niej moczyć biszkopty, lecz bardzo krótko - szybko się łamią.

Na biszkopty wyłożyć warstwę sera. Przerw między biszkoptami nie wypełniać okruszkami (ma tam być ser).

Na ser ponownie wyłożyć biszkopty, namoczyć kawą. Nałożyć drugą warstwę sera, wyrównać. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Masa musi stężeć.

Przed podaniem oprószyć kakao.
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System