Zaloguj się | Rejestracja

Forum

Gumieńce 24 - Portal Mieszkańców > Gumieńce > Szczecin :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Desery
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Szarlotka
Moderatorzy: admin, kacper, tomek24, marylka, marysia
Autor Odpowiedzi
Wilga
27 lis 2015 : 10:45

Zarejestrowany #3168
Dołączył: 03 lis 2015 : 15:21
postów: 8
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
12 łyżeczek cukru brązowego
1 cukier waniliowy (pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru (pół łyżeczki ekstraktu waniliowego)
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła
4 jajka (oddzielić żółtka)

Ciasto gniotę na żółtkach i wsadzam do lodówki. Oddzielam część na kruszonkę. W tym czasie duszę jabłka.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i podpiekam ciasto przez 15 minut. Potem wykłądam jabłka i pianę z białek na górę, posypuję kruszonką. Piekę jeszcze 30-40 minut. Czasem trzeba przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli przyrumieni się od góry.


[ Edytowany 27 lis 2015 : 10:47 ]
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System